Jelenlegi hely

Egy kis ízelítő a készülő könyvből

Beküldte Dr. Réti László - 2016, július 12 - 09:06

Sokan kérdeztétek mailben, szóban, telefonon, hogy miről fog szólni az új könyv? Arra gondoltam, a legjobb, ha egy részletet, csak egyetlen oldalt megmutatok nektek :-)
Ez szerintem mindennél szemléletesebben mutatja meg, hogy milyen hangulatban játszódik a történet.
Hát akkor, íme:

„– Nos, ha a ma érvényben lévő intézkedéseket mondjuk 2015-ben, egyszerre vezették volna be, akkor önök szerint minek nevezte volna az új rendszert a liberális sajtó? Sőt, tulajdonképpen mindenféle sajtó?
Csend támadt, majd Hamid határozott hangja csendült fel.
– Azt mondták volna, ez fasizmus.
Malki a szír fiatalemberre mutatott.
– És ott a pont! Ezt vegyék tudomásul, és írják fel maguknak! Azt a válságot egyetlen demokrácia sem tudta érzékenyen kezelni, mert önnön szabályai és elvei miatt képtelen a hatékony cselekvésre, s így belehal a saját fene nagy szabadságába. Akár tetszik, akár nem. Abból a helyzetből csak a diktatúra jelenthetett kiutat. Nem abban az értelemben, hogy egyszemélyi vezetés alatt valósulnak meg a döntések, de abban az értelemben igen, hogy a közös testületi döntések ellen nem lehetett többé apelláta. Amint megvolt a döntés, csak a kíméletlen végrehajtás maradt, és aki ellenállt, azt a többség érdekében el kellet tiporni. Most már ugyanis az életünk volt a tét!
Az előadóteremben néma csönd uralkodott. Malki végighordozta a tekintetét a hallgatóságon.
– Pocsék érzés, nem? Kis túlzással azt is mondhatnánk, eljött a Negyedik Birodalom ideje. Az Unió már eldobta saját értékeit a biztonsága érdekében. És mindent ennek rendel alá.
Yasser feltette a kezét.
– Már elnézést, de az emberek… a szabad európai emberek tényleg ezt akarták?
– Ha nem lennék ilyen jólnevelt, most gúnyosan kacagnék. Milyen szabad európai emberekről beszél ön, kedves barátom? Tudja, akármit is mondanak a filozófusok, az ember valójában állat. Gondolkodik, ám amint a léte és főként az utódai léte kerül veszélybe, állatként kezd viselkedni. Úgy reagál, mint az állatok. Az embernek ilyen helyzetben az első és legfontosabb dolog a biztonság. Nem érdeklik az úgynevezett szabadságjogok. Csak az, hogy a kölykének legyen mit ennie, és ne kelljen örök életveszélyben élnie. Meg persze neki magának sem. Szabadságjogok?! – Malki hátrahajtotta a fejét, és keserűen felnevetett. – 2015-öt írtunk, és persze 2016-ot. Ugyan kit érdekelnek a szabad választások, a szólásszabadság, a gyülekezési jog, meg a többi efféle ostobaság, amikor a kölni dóm előtt megerőszakolják a lányainkat?
Hatalmas csend támadt a teremben. Malki vett pár mély levegőt, és folytatta.
– Ilyen szituációban az ember csak és kizárólag biztonságot akar. Valakit, egy felsőbb hatalmat, amely megvédi. És aki ezt megadja neki, azt tűzön és vízen át követni fogja.”

 

Friss hírek első kézből: https://www.facebook.com/R%C3%A9ti-L%C3%A1szl%C3%B3-K%C3%B6nyvmolyk%C3%A...